Therapeutische middelen

Vanuit het podologisch bilan start de podoloog een verantwoord behandelingsplan. Daarbij beschikt hij over een groot aantal therapeutische hulpmiddelen zoals:

 • Instrumentele behandeling
 • Podologische zolen
 • Diverse orthesen
 • Orthonyxie / orthoplastie (nagelbeugels en siliconentherapie)

Deze therapeutische hulpmiddelen zijn bedoeld om statische en/of dynamische dysfuncties van het onderste lidmaat zowel symptomatisch als causaal te behandelen.

 

Zooltherapie

   

Dry Needling

Dit is een behandelmethode waarbij er via een speciale techniek in de spier wordt geprikt met een fijne naald. Het principe hierachter ligt erin om de myofasciale pijn aan te pakken, welke ontstaat door triggerpoints in de spieren. Hoe uit een triggerpoint zich? Door pijn of stijfheid in de spier(en), bewegingsbeperking, verminderde kracht in de spieren,.. Door het aanprikken van deze triggerpoints gaat de spanning in de spier dalen en herstellen we de functie van de spier. Deze behandeling niet geschikt voor spierscheuren, gewrichtsklachten, zwangere vrouwen, fibromyalgiepatiënten, mensen met angst voor naalden. Voor meer info, contacteer uw podoloog.

Zooltherapie

Uit een uitgebreid onderzoek, loopanalyse en footscan kan blijken dat zooltherapie nodig is. De aanpak is bij elke patiënt anders, mede afhankelijk van het therapiedoel. 

Zolen worden individueel handgemaakt afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt, rekening houdend met:

 • Statiekafwijken
 • Leeftijd
 • Schoentypologie
 • Lichaamsgewicht
 • Sportspecifieke eisen

   

20171028 Dbs Media Podoconsult A(c)jerroen Willems 265

Terugbetaling voor podologische zolen 

Zowel Partena (sinds 2017) als CM (sinds 2018) vergoeden een gedeelte van de zooltherapie. Voor meer info contacteer uw podoloog of klik verder op onderstaande links.

http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen

https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/ziekte-en-behandeling/materiaal/zolen/podologische-zolen

       

Dynamisch en 3D-geprinte zolen / phits Insoles

U kan vanaf nu ook terecht voor Phits Insoles, dit zijn 3D-geprinte functionele zolen op maat van uw beweging en uw activiteit.  Deze worden ontworpen voor u op basis van een wetenschappelijk onderbouwde footscan® analyse die de beweging van uw voet bijzonder nauwkeurig in kaart brent. 3D geprinte zolen bieden een ideale oplossing voor elk type beweging en voor allerlei types van schoenen: sportschoenen, maar ook comfortschoenen of werkschoenen. Voor fietsen en voetbal wordt het ontwerp speciaal aangepast voor de juiste ondersteuning en de specifieke pasvorm te garanderen. 

Werkwijze

Met behulp van de footscan® voeren we een dynamische ganganalyse uit. De Phits software genereert op basis van die gegevens een eerste voorstel dat we dan samen met de patiënt nog verder afstemmen op uw maat. Ongeveer twee weken later liggen uw zooltjes voor u klaar.
 
Meer informatie over 3D-printing en dynamische ganganalyses vindt u hier: www.phits.be

 

Veelgestelde vragen 

Wat mee te brengen bij een eerste onderzoek:

 • Een short of korte broek, zodat de knieën zeker zichtbaar zijn
 • Verslagen van eerdere onderzoeken, foto's, doorverwijsbrief,..
 • Oude zolen
 • Betaling kan enkel cash, geen bankcontact aanwezig